25/08/2023 av Vaksineklinikken AS
Backpackerreise
Ofte reiser ryggsekkturister over større områder i mange land i flere uker eller måneder. Enkel standard på overnattingssteder, opphold på landsbygd og ofte under enklere forhold utsetter den reisende for visse utfordringer. Gode forberedelser kan gjøre reisen både tryggere og redusere risiko for sykdom og skader.
Planlegg din reisevaksinering
Ta kontakt med oss i god tid før reisen for å planlegge vaksineringen. Om du ønsker vaksine mot denguefeber, får man best beskyttelse etter 2 doser med 3 mnd. intervall. For andre vaksiner rekker det å starte vaksineringen ca. 6 uker før reisen. Dersom du reiser på kort varsel, husk at du alltid reiser tryggere vaksinert enn å gamble ved å reise uvaksinert.
I tillegg til oppfrisking av grunnvaksiner/DTPP, anbefaler vi alltid backpackere å vaksinere seg mot både mot hepatitt A+B. Andre vaksiner som tyfoid, rabies, denguefeber, kolera og japansk encefalitt må vurderes i tillegg. Gulfebervaksine kreves for innreise til enkelte land i Afrika og Sør-Amerika.
Husk reiseforsikring som dekker dine behov for hele oppholdet. Ikke alle forsikringsselskap dekker risikosport.
Ta med reiseapotek, innhold bestemmes ut fra hvor langt du skal oppholde seg fra sivilisert helsevesen og apotek. Utstyr til vanlig sårstell og bandasjering er viktig, samt et utvalg av reseptfrie legemidler. Vurder å ta sterile nåler for bruk i nødssituasjon om du skal oppholde deg i områder med dårlig helsevesen.
Mange backpackere oppholder seg i områder med betydelig risiko for insektoverførte sykdommer som denguefeber, zikafeber, malaria og japansk encefalitt. Vi anbefaler å kjøpe myggmiddel og impregnerte myggnett hjemme, det er tryggest. Man regner med at ca. 50% av myggnett på overnattingsteder ikke er impregnerte eller er hullete.
Seksuell helse og hygiene
Dersom du ikke får tak i flaskevann eller har muligheter til å koke vann, ta med vannrensingsmiddel.
Vær oppmerksom på at diaré i tillegg til å øke væskebehov, kan minske effekt av andre medikamenter som p-piller og malariatabletter. Det er da nødvendig å bruke annet beskyttelse i tillegg, som kondom, myggmiddel.
Ubeskyttet, tilfeldig sex utgjør en betydelig risiko for å bli smittet av hiv, klamydia, gonoré eller andre kjønnsykdommer. Kvalitetskontrollen på kondomer i Norge er streng, det en fordel å ta kondomer med hjemmefra.
Kvinner bør være oppmerksom på at hygieneprodukter som brukes ved menstrasjon ikke er like tilgjengelig i mange land som her hjemme.
Piercing og tatovering i utlandet kan overføre sykdommer som smitter gjennom blod på grunn av uhygieniske forhold, samt sårinfeksjoner som kan være svært vanskelig å behandle.
Sikkerhet og andre helseråd
På overnattingssteder med enkel standard kan det være sengelopper/bedbugs. Disse finnes i senger og møbler og fører til bitt som gir kløende utslett. Bittene kan bli infiserte. Vi selger Permetrin som kan sprayes på laken for forhindre bitt av bed-bugs.
Rabies/hundegalskap forekommer i de fleste land utenom Norden. Viruset smitter gjennom dyrebitt, klor eller at et dyr har slikket i en persons sår/skadet hud. Smittede dyr trenger ikke vise tegn på at de er smittet. Sykdommen er 100% dødelig om man ikke får behandling. Det er viktig å vaske/skrubbe grundig raskt etter evt. smitte. Helsevesen må kontaktes samme dag for å starte behandling. Dette må følges opp i flere uker dersom man ikke er vaksinert mot rabies før reisen. Diskuter med oss om det kan være aktuelt å vaksinere deg før reisen, det er det nå mange som gjør. Hunder forårsaker de fleste rabiestilfeller hos mennesker, men også aper, katt, flaggermus og andre dyr kan overføre rabies.
Ferskvann i tropene kan inneholde usynlige parasitter som trenger gjennom huden, og kan føre til overføre sykdommen schistosomiasis (bilharzia). Unngå å bade, vasse eller å gå barbeint i disse områdene.
Trafikkulykker er hyppigste årsak til skader og sykehusinnleggelser hos turister. Mange har fått fatale forløp da man har kjørt uten hjelm, eller man som sjåfør er ukjent med trafikkulturen på reisemålet.
Mange drikker mer alkohol på utenlandsreise enn hjemme. Alkohol og andre rusmidler gjør oss ukritiske på de fleste områder, vanlige forsiktighetsregler kan glemmes. Vær bevisst ditt forbruk. Kjør aldri bil eller motorsykkel dersom du er påvirket av rusmidler.
Oppsøk lege dersom du får dårlig allmenntilstand, høy feber eller f. eks. blodig diaré under eller etter opphold i utlandet. Etter hjemkomst er det viktig at du informerer lege om din reiserute, spesielt om du har vært i malariaområde eller områder med andre tropesykdommer.